Surprinzătorul Chişinău! Un oraş al contrastelor, o urbe aflată la graniţa a două lumi, dar care nu ştie sau nu vrea să îşi valorifice oportunităţile. Trei zile în Chişinău sunt suficiente pentru a vedea că oraşul şi ai săi locuitori nu au depăşit încă perioada de tristă amintire.
Încă de la prima vedere, Chişinăul lasă impresia unui oraş pentru care timpul trece cu totul altfel. Pe străzile din care nu lipsesc craterele, circulă autoturisme scumpe, unele de lux, modele recente ale celor mai importante mărci vestice. Mijloacele de transport în comun coboară însă, cu mici excepţii, din epoca sovietică. Nici ca pieton nu ai o viaţă mai uşoară, iar noaptea este o adevărată aventură să circuli pe trotuarele pline de gropi. Dacă ai “şansa” ca drumul să nu fie luminat, doar o minune te scuteşte de o frumoasă entorsă.

Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt
Şi totuşi, lucrurile se mişcă. Bulevardul Ştefan ce Mare şi Sfînt se afla în plin proces de reabilitare, iar imaginile cu străzile bucureştene proaspăt pavate îţi oferă o senzaţia de deja-vu, de care credeai că vei scăpa în capitala Republicii Moldova. “Inima oraşului”, Bulevardul Ştefan ce Mare (obligatoriu) şi Sfînt, nu este departe de Magherul dâmboviţean, cu deosebirea că aici, pe lângă magazine aşa-zis luxoase găsim Ministerul de Interne, Curtea de Conturi, Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”, sediul Guvernului, sediul Primăriei, Arcul de Triumf şi Catedrala Mitropolitană. Statuia Ştefan ce Mare şi Sfânt străjuieşte artera, iar în spatele domnitorului se regăseşte parcul ce îi poartă numele: câteva alei, o fântână arteziană, două tarabe cu sucuri şi îngheţată şi maşinuţe de închiriat, pentru amuzamentul copiilor. Plus Aleea Scriitorilor. Şi totul redevine gri. Aceleaşi străzi obosite, unele care gem de maşini, cu reclame bilingve, în română şi rusă.
Şi totuşi, Chişinăul are şi plusuri. Valea Morilor, un fel Herăstrău de Moldova, se întinde concentric în jurul unui lac, oferă peisaje cu adevărat sălbatice, dar tocmai din cauza nepăsării. Parcul încă îşi lingea rănile după “stihiile” din aprilie, când iarna a declarat război Moldovei. Aceeaşi imagine dezolantă se aşternea şi în Valea Trandafirilor, unde natura a câştigat de ceva timp lupta cu “autorităţile”. Copaci smulşi din rădăcină, alei aproape impracticabile şi o bază nautică părăsită completează o imagine ce ar fi putut fi cu adevărat idilică. Nici măcar plimbarea cu catamaranul (hidrobicicleta în varianta moldovenească) nu îţi alungă dezamăgirea asupra unui loc ce şi-a trăit momentele de glorie în urmă cu foarte mulţi ani.
Din Valea Trandafirilor, paşii te poartă către unul dintre puţinele mall-uri din Chişinău, dar cele câteva sute de metri parcurse pe jos oferă o altă imagine a deznădejdii. În cel mai pur stil românesc, Chişinăul era sufocat de gunoaie, din cauza conflictelor dintre autorităţi. Locuitori din Bubuieci, locul unde se găseşte groapa de gunoi a Capitalei, s-a revoltat împotriva firmei care depozitează deşeurile, iar acestea au rămas pe străzile oraşului! Comentariile sunt de prisos.
Rămânem însă cu gândul la MallDova! Trei niveluri, magazine de haine, de telefonie, pentru copii, zonă de restaurante, cinematograf – totul sună cunoscut. Noutatea vine de la un showroom auto, însă nimic nu mai miră. La Chişinău viaţa curge după alte coordonate.