Federaţia Română de Ciclism va avea în acest an un buget generos, unul dintre cele mai mari din ultimii ani. Peste 2,5 milioane de lei vor intra în conturile Federaţiei Române de Ciclism, parte din această sumă fiind alocată organizării Turului Ciclist al României. Secretarul general al FRC, Traian Goga, a explicat pentru www.ireporter.ro cum va fi folosită această alocare bugetară.
– Care este suma exactă primită de FRC în acest an şi ce înseamnă comparativ cu cele primite în anii anteriori?
– Anul acesta vom primi 2.615.000 lei, sumă care include și costurile de organizare ale Turului României. Din punctul meu de vedere, avem în față un moment important, pentru că vorbim de cea mai mare alocare bugetară de care a beneficiat Federația în ultimii ani. E dificil de făcut o comparație cu anul trecut, căci în 2017, am beneficiat de finanțare din iulie până în decembrie. Atunci am avut 424.100 de lei, deci dacă am dubla-o, ar rezulta o sumă de 848.200 de lei. Așadar, vorbim de un buget triplu în 2018 față de 2017 și infinit mai mare decât în perioada 2014-2016.
– Cum vor fi utilizaţi aceşti bani, pe lângă organizarea Turului României?
– Planurile din acest an sunt prevăzute în agenda națională 2017-2021 cu care actuala echipă de conducere a câștigat alegerile de anul trecut. Cu alte cuvinte, mergem mai departe cu etapele de Cupa României la toate disciplinele, avem un calendar competițional bogat al loturilor naţionale, vom sprijini cluburile care au echipe de copii, cadeți și juniori. Vom continua să organizăm cursuri de antrenori și de arbitri. Lista poate continua, dar în principiu, dorim să implementăm proiectele începute în anii precedenți și să o facem cât mai bine.
– Suma amintită mai sus include inclusiv bugetul Turului României. Estimativ, la cât se ridică organizarea acestei competiţii?
– Noi estimăm costurile de organizare ale Turului României în jurul sumei de 250.000 de euro, fără banii necesari semnării contractului de difuzare cu Eurosport. În funcție de sumele strânse din sponsorizare, vom diminua sau mări partea acoperită din alocarea MTS.
– Concursurile din cadrul Cupei României vor continua şi în 2018. Se are în vedere o extindere a acestui concept şi la alte discipline din ciclism?
– Cupa României este un punct esențial pentru dezvoltarea ciclismului românesc. Vrem să o extindem la șosea seniori, juniori și cadeți, iar în ceea ce privește alte discipline, probabil la bike trial. Un alt aspect privind Cupa României este că, foarte probabil, ne vom implica şi din punct de vedere financiar în organizarea concursurilor.
– Există în planurile FRC organizarea altor competiţii?
– Ne dorim ca în această primăvară să organizăm trei curse de șosea de tip criterium. Dorim să reluăm și competițiile pe velodromul Dinamo, care până la urmă nu a mai fost demolat, și să impulsionăm şi partea de bike trial. De asemenea, suntem în tratative pentru găzduirea Campionatului Balcanic de XCO, în luna iulie.
– România are în calendarul UCI patru curse de şosea şi 12 de MTB. Finanţarea primită de la buget a dat un semnal pozitiv şi pentru organizatorii de curse?
– Nu aș pune în legătură directă organizarea curselor UCI cu finanțarea primită de la Ministerul Tineretului și Sportului. Acestea au fost înscrise încă de anul trecut în calendar. Cred că mai degrabă acestea în sine sunt un semnal pozitiv că acest sport are premisele unei creșteri sănătoase în România următorilor ani.
– Ce pregăteşte FRC pentru copii şi juniori în acest an?
– Cupele României vor fi și la aceste categorii, iar pe juniori îi așteaptă un program competițional încărcat cu lotul național. Țintim să participăm la cel puțin trei curse UCI de juniori anul acesta.
– Lipsa antrenorilor este o altă problemă ciclismului românesc. Va organiza FRC şi alte programe de pregătire în acest sens, la care să invite antrenori cu performanţe la nivel înalt?
– Numărul antrenorilor este în continuare mic, într-adevăr. Am început cursurile de formare ale antrenorilor din ianuarie, când Cristiano Valoppi, tehnician cu un palmares greu, a predat primul modul. Vom continua tot cu el: va urma încă un modul anul acesta, iar anul viitor încă două, astfel încât să mergem în paralel cu cursurile Școlii Naționale de Antrenori. Am fost încântat să aud că participanții la modulul din ianuarie au spus, aproape în unanimitate, că valoarea cunoștințelor predate atunci le-a depășit cu mult așteptările. Sunt de părere că am intrat pe drumul cel bun din acest punct de vedere, însă în același timp trebuie și răbdare, căci formarea resurselor umane este un proces de durată.