O călătorie în Republica Moldova fără o vizită la o cramă poate fi asemuită cu o mâncare fără sare. Purcari şi Cricova sunt numele cele mai cunoscute când vine vorba despre vinurile din stânga Prutului pentru orice ageamiu în ale enologiei, dar o introducere în lumea vinului poate fi făcută şi în alte locuri. Asconi Winery este una dintre cramele de top ale Moldovei, care exportă aproximativ 95 la sută din producţie. Inclusiv în România.
Amplasată la aproximativ 30 de kilometri de Chişinău, în localitatea Puhoi, crama Asconi îşi întâmpină vizitatorii într-un cadru rustic, iar aceşti pot lua contact direct cu procesul de producere a vinului. Chiar dacă nu este sezon, turul cramei asigură o experienţă inedită, în care turiştii îşi pot imagina cum strugurii devin must, mustul devine vin, se maturează, iar apoi este îmbuteliat. Doritorii pot afla care este diferenţa dintre vinul alb, roşu sau roze, care este procesul de fermentaţie al fiecăruia, dar şi cum este produs Cabernet Sauvignon – Ice Wine, un vin premiat la multe competiţii internaţionale.
Circuitul din crama Asconi nu “evită” zonele de maturare, de păstrare şi colecţia, care conţine sticle din anii 1990. În perioada sovietică, mustul era pregătit pe actualul amplasament al vinăriei, dar fermentaţia se producea în alte crame. Tocmai de aceea, Asconi nu deţine o colecţie mai veche, cea prezentă fiind destinată doar pentru admiraţia turiştilor, nu şi pentru vânzare.

Vin Asconi cu 16% alcool. Acesta pare a fi secretul vinurilor moldoveneşti
Degustarea de vinuri este momentul culminant al turului, la finalul căreia şi cel mai sceptic consumator se poate declara mulţumit. Cabernet-Sauvignon, Merlot, Sauvignon-Blanc, Muscat sau Fetească sunt doar câteva dintre vinurile care “gâdilă” simţurile şi provoacă la… ospăţ. Într-o atmosferă rustică, restaurantul din incinta cramei oferă mâncăruri tradiţionale, dintre care nu lipsesc celebrele plăcinte moldoveneşti cu brânză sau varză.
Din 2018, misiunea turiştilor ar putea deveni mult mai uşoară după un ospăţ moldovenesc stropit din plin cu vin de calitate. Un complex hotelier format din 12 căsuţe tradiţionale este în construcţie, astfel că picioarele obosite după o “mică” degustare îşi vor putea găsi momente de odihnă într-un cadru rustic!