Federaţia Română de Ciclism pare a intra în 2017 în normalitate. Instituţia este foarte aproape de a semna un contract de finanţare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, primul în ultimii patru ani, ceea ce ar aduce o nouă perspectivă dezvoltării sportului cu pedale din România. Despre situaţia şi proiectele ciclismului românesc din 2017 ne-a vorbit Traian Goga, secretarul general al FRC, care a oferit şi scurte detalii legate de Turul României.
– În ultimii ani, situaţia financiară a Federaţiei Române de Ciclism a fost nefericită, mai ales că nu a existat un contract de finanţare cu Ministerul Tineretului şi Sportului. Care este situaţia actuală?
– În momentul alocării bugetare de la începutul acestui an, federaţiei i-a fost atribuită o anumită sumă pentru 2017, fără a-i fi virată efectiv, din pricina dosarului de cerere de finanțare incomplet. La momentul respectiv, am emis o comunicare oficială în acest sens. Practic, ne lipsea certificatul de atestare fiscală prin care să se demonstreze că datoria către bugetul de stat este 0. Așadar, datoria către bugetul de stat e singurul lucru rămas de rezolvat pentru a obține finanțarea.
– Ce datorii mai are FRC în prezent?
– La 26 ianuarie 2017, datoria totală era de 346.072 lei, dar între timp aceasta s-a redus la 158.109 de lei. Suma a fost redusă după ce mai multe persoane au contribuit din surse proprii: Eduard Novak – 80.000 de lei, Karoly Novak – 30.000 de lei, Ovidiu Simen – 40.000 de lei, Horia Enciu – 40.000 de lei. Un contract de sponsorizare semnat recent va aduce FRC suma de 160.000 de lei, bani care vor acoperi restul obligaţiei de plată neachitate.
– În concluzie, când se va semna contractul de finanţare cu MTS?
– Eu estimez că în cursul lunii mai vom semna contractul de finanţare. Aş vrea să precizez încă un lucru. De la începutul anului şi până în prezent, FRC a mai reuşit, pe lângă contractul de sponsorizare mai sus amintit, să atragă alte 5.000 de euro. Dacă se va relua finanţarea publică vom putea pune în aplicare mai multe puncte prezentate în proiectul naţional prezentat la alegeri.
– În ultimii trei ani, situaţia juridică a FRC a fost una neclară. Între timp, lucrurile s-au calmat, au avut loc noi alegeri, dar se pare că acestea sunt contestate…
– Dacă fiecare persoană care a acuzat neclaritatea respectivă ar fi judecat lucrurile după prevederile statutare ale federației și după Legea Sportului, atunci situația ar fi fost limpede și puteam cu toții să ne preocupăm de dezvoltarea sportului. Trecutul e trecut, nu îl mai putem schimba acum. Au avut loc alegerile din 2017 și MTS a dat avizul de modificare a actului constituiv de după adunarea de alegeri din luna februarie, conform prevederilor legale. Acest lucru certifică faptul că alegerile au fost în regulă. Este adevărat, alegerile au fost contestate, avem mai multe procese de pe rol din partea ACS Voinţa Arad, CS Ciclism Bilal 2000 Constanţa, CS Cibo Braşov, CS Triumph 33 Cycling şi din partea domnului Plugaru Nicolae, persoană fizică. Aceste procese ne ocupă resurse materiale şi de timp, care ar fi putut fi alocate dezvoltării sportului. E dreptul fiecăruia să își prezinte cauza în fața instanței atunci când se simte nedreptățit, dar nu pot să nu fiu indignat de faptul că cluburi cu activitate precară în prezent, ca Triumph, Voința Arad sau Cibo Brașov perturbă activități care afectează cluburi cu activitate mai bogată.
Traian Goga: „Loturile naţionale vor fi prioritare”
– Din punct de vedere sportiv, care ar fi scopurile urmărite în acest an?
– Strâns legat de suma primită de la MTS, vor fi prioritare activităţile loturilor naţionale, ale celor de juniori (atât la şosea, cât şi la MTB). Ne dorim prezenţa la Tokyo, iar din rândurile sportivilor care se vor remarca în următorii ani vrem să selectăm un sportiv care să obţină un rezultat în limitele obiectivului propus de FRC. De asemenea, dorim să demarăm Cupa României la şosea, după cea de la MTB, care a fost deja anunţată, iar la finalul lunii aprilie şi-a desfăşurat prima etapă. De asemenea, urmărim creşterea numărului de sportivi, dar şi a numărului de antrenori şi perfecţionarea lor.
– Cupa României la MTB a fost deja lansată. Ce s-a urmărit prin adoptarea acestui concept?
– Cupele naţionale, nu doar cele de la MTB, urmăresc stimularea ciclismului de perfomanţă în ţară. În funcţie de finanţare, intenţionăm să oferim premii consistente în bani, la finalul cupelor, în special la XCO, pentru că e cursă olimpică. Ne dorim să vedem cât mai mulţi sportivi pentru a putea forma în 2018 un lot naţional pentru viitor. Sperăm să calificăm cel puţin un sportiv la cursa de MTB de la Tokyo, iar Vlad Dascălu ne-ar putea ajuta să ne atingem obiectivul, mai ales că obţine puncte valoroase pe plan internaţional.
– Care ar fi noutăţile acestui an, legate de disciplina şosea?
– Pentru acest an avem două premiere, pe plan internaţional. În a doua jumătate a lunii iulie, echipa naţională de ciclism – şosea la nivel de cadeţi va participa la Festivalul Olimpic de Tineret (FOTE), din Ungaria, de la Gyor. Naţionala noastră va fi formată din trei băieţi, iar selecţia finală va fi dată de rezultatele Campionatelor Naţionale. Tot în luna iulie, ciclismul românesc va fi prezent la Jocurile Francofoniei. O echipă formată din cinci băieţi şi trei fete, cu vârste cuprinse între 19 şi 25 de ani, vor participa la cursele de şosea, care se vor desfăşura în Coasta de Fildeş.
– Pentru echipa naţională de şosea seniori la ce să ne aşteptăm în acest an?
– Cu certitudine va participa la Turul Sibiului. Mai căutăm câteva competiţii în zona Balcanilor, în Serbia, Ungaria, Grecia, Albania, poate chiar Kosovo unde sportivii noştri să participe. De altfel, urmărim să organizăm şi noi mai multe competiţii de şosea, pentru că e disciplină olimpică, dar nu are suficiente curse în ţară. Dorim să luăm legătura cu organizatori locali, atunci când vom şti pe ce sume de bani ne putem baza. Scopul nostru este să ne putem face o idee despre ceea ce ar putea fi lotul olimpic pentru Tokyo.
– Turul României se află printre competiţiile aflate în vizorul FRC?
– Turul României pentru anul acesta stă sub semnul întrebării, există şanse să fie organizat. E un proiect în lucru, sperăm să se materializeze, deoarece e o competiţie importantă, de tradiţie.
One Comment
Pingback: Ciclismul, eligibil pentru finanţare bugetară în 2018 - iReporter