Certificatul de naştere, în piatră, al poporului român pare uitat de timp. Mileniile care au trecut peste Monumentul triumfal, peste Cetatea Adamclisi, peste Altar sau peste mormântul tumular nu au alterat semnificaţia istorică, dar uitarea pare a fi duşmanul cel mai periculos al complexului din inima Dobrogei.
Monumentul Triumfal, piesa de rezistenţă a întregii zone, îşi întâmpină vizitatorii cu un drum desprins parcă din altă lume. Un lung scuar central, o şosea ce îşi trage seva încă din anii ’70 nu sunt cea mai bună primire la care turistul se aşteaptă. Câinele, nelipsitul prieten al omului urează bun-venit oricărui turist care pătrunde în incinta complexului, iar după o taxă de 7 lei totul pare că se năruie. În câţiva paşi sunt eliminate toate surprizele ce ar putea apărea, iar vizita de cinci minute se încheie cu un gust amar. Cei norocoşi şi îndrăzneţi pot afla mai multe detalii de la ghidul Monumentului, care oferă cu mărinimie şi bucurie nedisimulată informaţii despre ceea ce ar trebui să fie punctul de plecare al formării poporului român.
Doar astfel generaţiile actuale pot afla că forma actuală a Monumentului triumfal datează din anii ’70, când, respectându-se planurile originale, a fost restaurat. Interiorul nu se poate vizita, el adăpostind ruinele monumentului original. Desigur, nu se poate vorbi de condiţii climatice ideale de conservare, întrucât totul este la nivelul anilor ’70: “Acelea erau condiţiile atunci”, afirmă cu amărăciune ghidul, care, fără să vrea, confirmă impresia generală de uitare: “Sunt ceva vizitatori, 100 pe zi sau 200. Uneori”. Nici nu poate fi vorba de un aflux de turişti, în condiţiile în care pe drumul naţional care trece prin Adamclisi există un singur indicator, cel care te îndrumă spre monument! Lipsa publicităţii şi slaba circulaţie în zonă sunt alte elemente care contribuie la “ceaţa” care se aşterne peste istoria locului. Iar peste toate, se adăugă şi distanţa mare până la Muzeul din sat (aproximativ 3 kilometri) care găzduieşte piesele originale care împodobeau cândva Monumentul.
Construit între anii 106 – 109, Monumentul triumfal de la Adamclisi a fost conceput de Apollodor din Damasc. Este o construcţie cilindrică, are un diametru de 40 de metri, iar la bază este prevăzut cu trepte. Pe mijlocul monumentului există 54 de metope, care redau imagini din luptele romanilor cu dacii. Acoperişul conic era format din solzi de piatră, iar trofeul propriu-zis era aşezat pe două prisme suprapuse şi încadrat de două personaje feminine şi unul masculin.
Cetatea Adamclisi a fost construită de Traian imediat după bătălia din zonă, având rang de municipiu. În 316, împăratul Constantin a construit din temelii cetate, ruinele ei fiind vizibile şi astăzi. Cetatea Adamclisi a fost locuită până în secolul VII.
Adamclisi – 23 iulie 2011