Turul României la ciclism a ajuns la ediţia a 50-a. Duminică, la Marghita, se va da startul oficial în această ediţie aniversară, care propune un traseu mai uşor decât în anii anteriori, mai ales că niciuna dintre etape nu se va încheia în căţărare. Mai mult, de pe traseu va lipsi Transfăgărăşanul, una dintre căţărările de tradiţie din Mica Buclă, dar şi Transalpina, cel mai înalt punct atins în istorie de Turul României, în 2012. Cu toate acestea, organizatorii promit spectacol, o cursă echilibrată şi extrem de puternică. Plutonul va fi mai numeros decât în anii anteriori, 130 de ciclişti anunţându-şi prezenţa la start.
Prolog – 30 iunie: Otomani – Marghita – 16 kilometri, contratimp pe echipe
Startul oficial în Turul României se va da duminică, 30 iunie, la ora 14:00, când prima echipă va porni în cursă. Contratimpul pe echipe se va desfăşura pe distanţa de 16 kilometri, iar startul se va da de lângă localitatea Otomani. Sosirea este programată la Marghita, iar în jurul orei 15:30 organizatorii intenţionează să desfăşoare festivitatea de premiere.
Etapa 1 – 1 iulie: Marghita – Carei – Stau-Mare – Baia Mare – 168 de kilometri
Prima etapă a competiţiei se va defăşura luni, 1 iulie, cu începere de la ora 11:00. Startul tehnic este programat la ieşirea din Marghita, iar caravana va urma traseul Marghita – Carei – Satu Mare – Baia Mare. Ascensiunile vor lipsi din această primă etapă, în schimb trei sprinturi au fost plasate pe traseu, la Valea lui Mihai (kilometrul 29), Carei (kilometrul 59) şi Satu Mare (kilometrul 101).
Etapa 2 – 2 iulie: Reghin – Odorhei – Miercurea-Ciuc – 140 de kilometri
A doua etapă a Turului României, din 2 iulie, aduce şi primele căţărări. Mulţi dintre concurenţi consideră că aceasta este etapa regină, având în vedere faptul că cicliştii vor ajunge la cea mai mare altitudine din această ediţie a competiţiei. Startul în etapă este programat la Reghin, la ora 13:00, după o transbordare de aproape 200 de kilometri. Caravana va pleca din centrul municipiului, iar după 21 de kilometri va da piept cu prima căţărare, cea de la Eremitu (categoria C, 452 metri altitudine). La kilometrul 45 este amplasat sprintul de la Sovata, pentru ca apoi rutierii să urce până la 849 de metri (căţărare categorie C, Corund, după 68 de kilometri de la start). Va urma un nou sprint, la Odorheiu Secuiesc (kilometrul 91), iar după cinci kilometri cicliştii se vor lupta cu a treia căţărare de categorie C, Homorod, 792 de metri. Alternanţa va continua, iar la kilometrul 115, la Vlăhiţa, sprinterii vor avea ocazia să se lupte din nou. Dar, după numai un kilometru, caravana va atinge 981 de metri altitudine, pe căţărarea de la Crucea, singura de categorie B din Turul României. Sosirea de la Miercurea Ciuc va fi perfect plată.
Etapa 3 – 3 iulie: Bicaz – Tg. Neamţ – Botoşani -198 de kilometri
Ziua de miercuri va debuta cu o nouă transbordare, până la Bicaz, iar primii 25 de kilometri se anunţă destul de liniştiţi. Sprintul de la Piatra Neamţ va agita plutonul, după care traseul continuă destul de valonat. La kilometrul 92, la Strunga, este amplasată prima ascensiune a zilei, de categorie C, cu un punct maxim de 279 de metri. Cotnariul (kilometrul 137) şi Hârlăul (kilometrul 148) vor găzdui două sprinturi intermediare, înaintea căţărărilor de la Frumuşica (kilometrul 162, 197 metri altitudine) şi Copălău (kilometrul 180, 241 metri altitudine), ambele de categoria C.
Etapa 4 – 4 iulie: Botoşani – Vaslui – 189 de kilometri
Joi, 4 iulie, Turul României 2013 se va despărţi de ascensiuni. Copălău şi Frumuşica vor fi traversate din nou, după care Cotnariul (kilometrul 58) şi Podul Iloaiei (kilometrul 97) vor pune la încercare capacităţile sprinterilor. La kilometrul 120, Uricaniul propune o căţărare de categoria C (163 de metri altitudine), pentru ca 19 kilometi mai târziu, la Bordea, carvana să treacă peste ultima căţărare a competiţiei (241 de metri). Între cele două ascensiuni, la Dumbrava, este programat al treilea sprint intermediar al zilei (kilometrul 133).
Etapa 5 – 5 iulie: Vaslui – Tecuci – Galaţi – 188 de kilometri
Penultima etapă a Turului României va aduce în prim plan doar trei sprinturi intermaediare, iar finalul de la Galaţi pare croită pentru o sosire în pluton. Bârladul (kilometrul 51), Tutova (kilometrul 69) şi Tecuciul (kilometrul 103) vor fi punctele fierbinţi ale etapei, pentru ca finalul să fie amplasat pe malul Dunării.
Etapa 6 – 6 iulie: Buzău – Urziceni – Bucureşti – 134 de kilometri
Etapa de gală va debuta la Buzău, iar la Căldăruşanca şi Urziceni sprinterii se vor lupta pentru ultimele puncte puse în joc în ierarhia tricoului roşu. Sosirea va avea loc în Piaţa Constituţiei, nu înainte ca cicliştii să efectueze un tur în jurul Palatului Parlamentului. Festivitatea de premiere este programată în jurul orei 16:30, tot în Piaţa Constituţiei.
2 Comments
Tudor
Tocmai am citit pe siteul sport.ro, ca de sambata vom putea urmari Turul Romaniei, stiti ceva despre asta?
Bogdan Drăghia
Stiu ca sport.ro sunt parteneri media principali. Din ceea ce spunea Eduard Novak s-ar putea sa existe rezumate ale etapelor si se doreste o transmisiune in direct a sosirii de la Bucuresti. Sa vedem daca aceste planuri se vor pune in aplicare.