Președintele Federației Române de Ciclism, Eduard Carol Novak, consideră că ediția a 50-a Turului României este deja un succes. Campionul paralimpic de la Londra speră ca pe viitor Mica Buclă să crească în valoare odată cu nivelul ciclismului autohton. Despre actuala ediție a Turului României, dar și despre surprizele viitorului, puteți citi în interviul acordat de Eduard Carol Novak.
– Turul României a ajuns la ediția 50. Ce aduce special această ediție pentru Mica Buclă?
– Ediţia a 50-a este, într-adevăr, una specială. Vom avea un pluton de 130 de ciclişti, apariţii media mult mai multe, sosire în Bucureşti plus multe alte lucruri pozitive. Eu cred că aceasta este sărbătoarea de 50 de ani a Turului României. Trebuie să fim totuși realiști. Ciclismul în România este departe de ciclismul european. Noi suntem la început, începem să îl clădim şi să îl ducem pe drumul european. Ediția 50 e un succes pentru mine, pentru noua federaţie, dar şi un test că putem să organizăm Turul României aşa cum trebuie, mai bine.
– Și totuși, în acest an Turul României a căzut sub cel al Sibiului…
– Nu cred că se pune așa problema. Fiecare competiție îşi are scopul ei. Turul României are o istorie de peste 50 de ani, chiar dacă este un concurs 2.2. Să nu uităm că acum patru sau cinci ani era organizat fără puncte UCI. Pas cu pas a crescut, acum avem un pluton dublu ca număr de cicliști, iar calitativ este o competiţie mult mai bună. Turul Sibiului este de categorie 2.1, este un concurs frumos şi noi, ca federație, ne mândrim că există un asemenea concurs în România.
– Pe viitor am putea vedea un Tur al României de categorie 2.1?
– Nu vreau să fac promisiuni, dar avem în vedere acest lucru şi în curând veţi vedea. Mai important este faptul că plănuim ca Turul României să se ţină în luna iunie deoarece dorim ca cicliștii români să poată concura şi să se poată folosi de toate cele trei concursuri internaționale organizate în România.
– România e o țară cu mulți munți, dar în acest an nu avem pe traseu decât o căţărare de categorie B. Nu e cam puţin?
– Nu, nu, deloc. Nu tot timpul căţărarea face diferenţa. De ce se ţine atât de mult la căţărări, când cicilişti din România nu vin în primii 20 pe căţărări? Cred că dacă organizăm un concurs în România primordial trebuie să fie bine pentru noi, pentru ciclişti din România, să ne adaptăm şi pas cu pas să creştem.
– Este o competiție desenată pentru un ciclist român?
– Nu, este un tur moştenit, am fi vrut să facem un alt traseu, dar nu am avut timp şi a trebuit să ne raportăm la locurile care au fost stabilite.
– În conferința de presă vorbeai de mai multe schimbări pe care nu ai apucat să le faci. Probabil vor apărea în viitor. Despre ce e vorba?
– Da, cu siguranță. Vrem ca Turul României să ajungă în locuri turistice, cicliştii să stea în hoteluri bune, în condiţii foarte bune şi să creştem nivelul concursului prin acest lucru.
– Ar exista posibilitatea ca și Turul României să fie organizat de o firmă privată, asemenea marilor tururi?
– Deocamdată nu ne gândim, mi se pare Turul Turciei e organizat de federaţie. Dar acolo e alt nivel de investiţii. Mie îmi place să iau lucrurile pas cu pas şi deocamdată îmi place să văd lucruri reale. Ne place să visăm şi să ne gândim la Turul Franței, la Turul Spaniei. Eu aş fi fericit ca în următorii patru – șase ani să avem un concurent în marile tururi. Apoi, dacă am putea creşte nivelul Turului României, am fi fericiţi. Dar viitorul ciclismului nu e Turul României sau un singur concurent. Ar trebui să avem la startul unui concurs 250-300 de copii. De acolo se începe viitorul. Acesta este proiectul FRC şi în următoarea perioadă vreau să începem să sprijinim cluburile şi să îi învăţăm cum să aibă succes cu cei mici.
– Noul antrenor al echipei naționale, Constatin Cârstea, nu va conduce echipa în Turul României. Când își va prelua funcția?
– După Turul României. Dânsul are acum căteva probleme personale, dar sper ca la Turul Sibiului să conducă echipa. La acest moment cred că e cel mai potrivit pentru această funcție, dar va colabora cu specialişti din Italia.
– Ce vei face dacă în timpul Turului României vei avea de ales între a-l susține pe Andrei Nechita sau pe un ciclist de la Tușnad Cycling Team?
– (râde) Eu sunt concurent, Nechita are echipa lui, eu pe a mea. Dar dacă Nechita va purta tricoul galben, sunt sigur că nu vom concura împotriva lui.
– Copiii îţi calcă pe urme, au ales singuri ciclismul sau i-ai îndrumat spre acest sport?
– Sportul este un mijloc de educare, de autodepăşire, un antrenament bun pentru viaţă. Dacă ei văd că eu fac ciclism şi câştig, vor și ei să câştige. Au mentalitate de câştigător, deja spun că “eu vin aici să câştig, nu să iau locul 2”! (râde)