Duminică, 30 iunie, la Marghita, se va da startul în ediţia 2013 a Turului României la ciclism, competiţie ajunsă la cea de-a 50-a ediţie. Timp de şapte zile, caravana va străbate un traseu de peste o mie de kilometri, iar sosirea va avea loc la Bucureşti, în faţa Palatului Parlamentului. În avanpremiera Turului României, vă prezentăm un interviu cu Alex Ciocan, ciclist care va concura, în acest an, pentru Petrolul Ploieşti.
– Cum s-ar caracteriza, în câteva cuvinte, ediţia 2013 a Turului României?
– În acest an avem etape lungi, vălurite sau plate, prin zone extrem de călduroase şi deschise. Va conta mai mult ca în alte ediţii o eventuală tactică de echipă decât forţa individului în sine. Este posibil să vedem acele atacuri pe “morcov” mai des ca oricând, “morişcă” şi viteză. Cine va face faţă mai bine, va avea un plasament bun clipă de clipă şi va suporta mai bine căldura, va avea un plus enorm.
– Unde se va decide câştigătorul Turului României din 2013?
– Cred că se va decide la acea succesiune de trei etape lungi (traseul aici). Acolo se va aduna şi oboseala, kilometri parcurşi pe bicicletă, dar şi cea a transbordărilor. Se va cerne bine sita. E posibil să fie o competiţie decisă la bonificaţii.
– Ai adus vorba de transbordări, cât de mult vă afectează pe voi, cicliştii?
– Transbordările sunt un calvar. Îţi dau peste cap masa, odihna pre şi postefort, starea bicicletelor. Într-un cuvânt totul. Dar asta este… Noi suntem ocnaşii şoselelor, nu? Însă e bine să se ştie şi lumea să fie conştientă ca nu este deloc plăcut să fii transpirat şi înainte şi după etapă, în maşină, timp de două, trei sau patru ore.
– Cum vezi un Tur al României fără o etapă cu adevărat montană, o competiţie din care lipsesc cei doi Trans: Transalpina şi Transfăgărăşan?
– Cei doi Trans nu sunt încă pentru ciclismul autohton. Oricât de mult ne-ar plăcea să credem că se poate, oricât de “tari” ne-am crede, încă nu suntem “acolo”. Aşa că, deşi va scădea în spectaculozitate, această ediţie a Turului României este clar mai pe măsura cicliştilor de la noi.
– Cum crezi că se vor comporta rutierii români?
– Sper că bine, deşi calendarul a fost extrem de sărac în concursuri. Au fost şi sunt cutremure în conducerea ciclismului, iar acestea nu au fost deloc benefice cicliştilor care se pregătesc în România. Întotdeauna, când şefii se ceartă, de suferit au subalternii. Şi e şi mai trist când chestia asta nu interesează pe nimeni.
– Pe cine vezi favorit la câştigarea Turului României în acest an?
– Nu ştiu exact care este lista rutierilor care şi-au anunţat participarea, dar cred că este un tur care îi poate conveni de minune lui Andrei Nechita. Cam acesta este relieful care-i place şi care-l prinde. Sau pentru mine acum vreo şase sau şapte ani! (zâmbeşte)
2 Comments
tudor
Stiti cumva daca vreo televiziune va transmite cursa, chiar si intr-un format rezumat ca anul trecut?
Bogdan Drăghia
Din informaţiile de până acum se pare ca nu va fi transmis. Cu certitudine vor exista stiri pe ProTv si sport.ro, intrucât MediaPro este partener media. Mai multe vom afla în cursul zilei de miercuri.