Federaţia Română de Ciclism a dat publicităţii traseul final al Turului României 2013, competiţie care va debuta pe 30 iunie, la Marghita şi se va încheia pe 6 iunie, la Bucureşti. Cu un total de 1.033 de kilometri, caravana Turului României va străbate 13 judeţe, organizatorii pregătind 17 sprinturi intermediare şi 10 căţărări.
Prologul Turului va fi un contratimp pe echipe, de 16 kilometri, care se desfăşura duminică, 30 iunie, cu începere de la ora 14:00 între localităţile Otomani şi Marghita.
Luni, 1 iulie, este programată prima etapă, pe traseul Marghita – Carei – Satu Mare – Baia Mare, pe o distanţă de 168 de kilometri. Trei sprinturi intermediare vor fi plasate pe traseu, la Valea lui Mihai, Carei şi Satu Mare.
Etapa a doua a Turului României se va desfăşura marţi, 2 iulie, pe traseul Reghin – Sovata – Odorheiu Secuiesc – Miercurea Ciuc, distanţa totală fiind de 140 de kilometri. Sprinterii vor avea ocazia să se lupte în trei puncte (Sovata, Odorheiu Secuiesc, Vlăhiţa), dar va fi şi ziua în care căţărătorii vor intra în pâine. Trei ascensiune de categoria C (Eremitu, Corund, Homorod) şi una de categorie B (Crucea) vor pune caravana la încercare, mai ales că în această etapă se va atinge cel mai înalt punct al întrecerii din acest an, la Crucea (981 de metri).
Bicaz – Piatra Neamţ – Roman – Târgu Frumos – Botoşani (198 de kilometri) este traseul etapei a treia, de miercuri, 3 iulie. Piatra Neamţ, Cotnari şi Hârlău vor găzdui sprinturile intermediare, în vreme ce la Strunga şi la Copălău vor fi căţărările zilei, ambele de categoria C.
Joi, 4 iulie, Turul României va părăsi Botoşaniul, şi va ajunge la Vaslui, după 189 de kilometri, pe un traseu care va trece prin Târgu Frumos şi Iaşi. Sprinturile zilei vor fi amplasate la Cotnari, Podul Iloaiei şi Iaşi, iar ziua va aduce şi patru căţărări, toate de categorie C: Copălău, Frumuşica, Uricani, Bordea.
Etapa a cincea este programată vineri, 5 iulie, pe o lungime de 188 de kilometri. Startul se va da la Vaslui, iar rutierii vor trece prin Bârlad şi Tecuci, înaintea finalului din Galaţi. Bârladul, Tutova şi Galaţiul vor găzdui sprinturile intermediare.
În fine, etapa de gală se va desfăşura sâmbătă, pe traseul Buzău – Urziceni – Bucureşti, distanţa totală fiind de 134 de kilometri. Intrarea în Capitală se va face pe la Otopeni, iar sosirea este programată în faţa Palatului Parlamentului.
În zilele următoare vom reveni cu detalii legate de traseu şi de echipele participante, intenţia organizatorilor fiind de a aduce la start un număr de 18 grupări.
2 Comments
Pingback: Lista cicliştilor particpanţi în Turul României
Pingback: Alex Ciocan: Un Tur al României pentru Andrei Nechita