Creşterea tarifelor de călătorie la metrou nu era desăvârşită dacă societatea care administrează cel mai eficient mijloc de transport în comun din Capitală nu alegea să îşi mintă clienţii în cel mai clasic mod dâmboviţean. Sub pretextul reclamaţiilor venite din partea călătorilor, Metrorex a eliminat unul dintre cele mai solicitate titluri de călătorie, iar creşterea rezultată în urma acestei inginerii se ridică la 40 şi nu la 33% cum susţin reprezentanţii societăţii. Călătorii care plăteau 50 de lei pentru un o cartelă cu 62 de călătorii, vor fi obligaţi acum să scoată din buzunar 70 de lei pentru un abonament lunar. Este un calcul de bun simţ, dar Metrorex nu are această măsură în valorile sale.
Este cel puţin ciudată această “grijă” a Metrorex faţă de călătorii care îşi exprimă nemulţumirea faţă de cartela de 62 de călătorii, având în vedere faptul că aproape cinci ani nimeni din conducerea societăţii nu a aplecat urechea la această “problemă”. Dorind să-i exploateze pe cei care foloseau metroul de cel puţin patru ori pe zi, Metrorex decide în 2010 să introducă acea limitare de 62 de călătorii pentru un abonament lunar. Pretextul de atunci era că Bucureştiul trebuie să se alinieze capitalelor europene, în care titlul de abonament nelimitat nu există. Acum, în 2015, Bucureştiul nu mai are nevoie de acea aliniere, pentru că eminenţa cenuşie a Metrorex şi-a dat seama că a ieşit în pierdere de fapt. Pe o cartelă cu 62 de călătorii puteau intrau mai multe persoane într-un timp foarte scurt, iar salariul uriaş al şefului nu putea fi, probabil, susţinut.
Dar Metrorex joacă de pe poziţii de forţă, conştientă fiind că fără metrou Capitala ar fi practic paralizată. Astfel, îi scoate de la naftalină pe călătorii nemulţumiţi şi măreşte tarifele cu un procent uluitor, care nu poate fi justificat nici măcar de rata inflaţiei, tot mai mică în România ultimilor ani. Comunicatul societăţii încearcă să dreagă bucuiocul, dar nu vorbeşte despre îmbunătăţirea condiţiilor de călătorie pentru sutele de mii de persoane care circulă zilnic cu acest mijloc de transport. Era mai simplu ca Metrorex să arate respect celor care îi susţin activitatea, adică nouă, tuturor românilor, şi să nu se mai ascundă în spatele cifrelor sau ale diverselor reclamaţii. Sinceritatea Metrorex ar fi făcut mai uşoară acea creştere de 40% a tarifelor de călătorie.
P.S. Ştim că Metrorex are o altă grilă de calcul şi va susţine că procentul de 40% este greşit. Dar matematica nu minte: 20 din 50 înseamnă întotdeauna 40%.